Over langswater

In de Westelijke Tuinsteden (stadsdeel Nieuw-West)  zijn op een 750 meter lange strook grond, begrensd door de Baden Powellweg aan de oostzijde, een siergracht aan de westzijde, de Osdorperban aan de noordzijde en het Hogeboomspad aan de zuidzijde, de zeven wooncomplexen Langswater gerealiseerd.

Deze beeldbepalende complexen van 15 bouwlagen, omvatten elk 52 vierkamer appartementen en 65 driekamer appartementen, elke woning beschikt over een privé berging in de onderbouw. Op straatniveau staan twee rijen met garageboxen, in de ene rij bevinden zich zeven garageboxen met afmetingen van 2,40 x 6,00 meter en in de andere rij acht garageboxen met afmetingen van  2,90 x 6,00 meter. Op het voor het complex gelegen (openbaar) parkeerterrein is plaats voor circa 62 auto’s.

Deze als Langswater bekende gebouwen werden halverwege de jaren zestig ontworpen door architectenbureau Tol, Noorderhoek en De Ruyter en werden rond 1967 opgeleverd. De complexen zijn kenmerkend voor de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. In deze periode moest veel woonruimte worden gerealiseerd in korte tijd. De bouwproduktie werd toen onder meer opgevoerd door hoogbouw te stimuleren en door gebruik te maken van prefab bouwelementen. Deze elementen dienden op de bouwlocatie alleen nog in elkaar te worden gezet. Veel van deze bouwelementen waren van beton, op zichzelf al een zeer flexibel in te zetten materiaal. Beton bood bovendien een uitkomst voor het tekort aan de “oude” bouwmaterialen (bv. hout), hieraan was een tekort ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. De systeembouw maakte de bouw ook minder afhankelijk van externe (weers)invloeden. Om het geheel een aangename uitstraling te geven werd de buitengevel uitgevoerd in baksteen.